Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine

обкладинка Woman Magazine

Обкладинка Woman Magazine: Україна незалежна, талановита і переможна

Україна – це вона. Саме жіночий образ нашої Батьківщини пронизав українську культуру віддавна. А у ХХ столітті в українській літературі він нерозривно пов’язаний із долею нашої держави та її становленням. Ідея успішної  та сильної України як жінки і стала ідеєю нового випуску Woman Magazine.

Україна незалежна. Вона пам’ятає своє минуле, знає, який непростий шлях подолала і цінує свою суверенність понад усе.

Україна талановита. Досягнення у творчих та наукових царинах вона накопичує і вчиться новому, аби розвиватися і бути сучасною та конкурентною на світовій арені.

Україна переможна. Вона знає, хто її друзі, а хто ні. Тож, вона впевнена у своїх цілях і готова досягати їх пліч-о-пліч з партнерами, долаючи труднощі одну за одною.

Саме такою ми уявляємо нашу Україну і віримо в її майбутнє та перспективи, першою з яких є перемога та мир. У цьому матеріалі до обкладинки Woman разом із українськими лідерами думок та експертами галузей ми покажемо, як незалежна, талановита і переможна Україна досягає мети у різних сферах свого існування, чому це важливо і що на нас чекає в майбутньому.

ІСТОРІЯ

Спадкоємиця величної Київської Русі, Україна пережила немало випробувань за свою довгу історію. Монголо-татарська навала, кріпацтво, викорінення мови, червоний терор, штучний голод, дві світові війни, репресії діячів культури та науки, атомна катастрофа, анексія Криму і гібридна війна вже в незалежній країні. Все це, переконаний історик та колишній голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, загартувало Україну, викувало її незламність, аби щоразу ставати сильнішою.

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 1 - изображение

«Проблема тих, хто думав, що Україна не вистоїть перед викликами сучасності, в тому, що вони просто не знають української історії» – підкреслює В’ятрович.

Україна роками бореться за свої права і свободу. Після монгольської навали, знищення козацької держави, імперського поневолення та радянської окупації таки постала незалежна українська держава. Нас намагалися переконати, що ми варті меншого, що ми лише чиясь «окраїна», але ми щоразу показували, що незгодні з цим.

«Найзапекліше це виявилося у ХХ столітті, коли Україну намагалися всіляко стерти. Це і окупація її більшовиками, і Холодний Яр, і Голодомор. Мільйони українців повставали знову і знову, бо вони знали, хто вони і що вони гідні бути незалежними. З XVIII століття ми офіційно заявили, що беремо курс на демократичну державу, створивши першу в світі конституцію – Конституція Пилипа Орлика. Ми знали, чого хочемо, завжди. Діти України це мають в своїх генах».

МОВА

Мова – ще одна пам’ять України про своє коріння і її сучасний інструмент для перемог і крокування у майбутнє, переконаний мовознавець Олександр Авраменко. За підрахунками міжнародної онлайн-платформи з вивчення мов Doulingo, популярність української лише за останні кілька місяців зросла на понад 200 відсотків. А у березні Україна отримала членство у європейському проєкті EFNIL, що офіційно визнає її майбутньою мовою ЄС. Українці хочуть знати мову Батьківщини та вдосконалювати її настільки, що тиражування підручників для цього доводиться збільшувати в рази, констатує Авраменко.

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 2 - изображение

«Коли я пишу пости в соцмережах про статусність нашої мови, то помічаю, яку величезну активність такі дописи викликають серед людей. Мова нашої України – це ідентифікація нас як українців. Мені надходить як автору навчальних посібників з української мови в п’ять разів більше замовлень, ніж це було кілька років тому. Дуже багато запитів серед іноземців, зокрема серед американців. Українська мова – це бренд України, завдяки ньому Україна користується неабиякою повагою в світі» – коментує Олександр Авраменко.

МУЗИКА

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 3 - изображение

Україна розвивається і музично заявляє про себе на весь світ. Усі здобутки нашої народної пісенної творчості офіційно внесені до історичної спадщини ЮНЕСКО, де Україна посідає перше місце за чисельністю композицій – понад 15 тисяч. Досі жодна нація не має такого спадку. Українські хіти дедалі частіше звучать закордоном. У 2015 році гурт ONUKA став хедлайнером British Knights Europe Stage у рамках європейського фестивалю Sziget, а «ДахаБраха» вперше відіграли в ефірі відомої радіостанції KEXP та виступили на Later на BBC Two. У 2018 році весь світ вразила пісня «Плакала» гурту KAZKA, яка прозвучала у 25 країнах та здобула лідерство у музичних чартах. Нещодавно «Стефанія» Kalush Orchestra потрапила на 38 сходинку в топ-100 Official UK Charts. Вже неодноразово сучасній Україні вдалося проявити себе на міжнародній музичній сцені конкурсу Євробачення, де наші артисти Руслана Лижичко (2004), JAMALA (2016) і гурт Kalush Orchestra (2022) завоювали першість серед кращих артистів Європи. Переможний хіт JAMALA «1944» досі зворушує мільйони людей у Європі, розповідає сама співачка:

«Напевно, найголовніше досягнення останніх років — остаточне здобуття сучасною українською музикою аутентичності. Я думаю, що майбутнє музичної індустрії буде дуже яскравим. Хоча б тому, що зараз увага світу прикута до України і, відповідно, до української культури. Можу з впевненістю говорити про зростання інтересу закордоном, оскільки вже третій місяць спостерігаю за  цим особисто у різних країнах — під час благодійних подій, де виконую «1944». Новою можливостю для України може стати саме вихід на світову арену більшої кількості наших артистів».

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 4 - изображение

обкладинка Woman Magazine: JAMALA

Цього року українські виконавці вже можуть похвалитися хітами-колабораціями із іноземними колегами: «Антитіла» заспівали з Едом Шираном, «Бумбокс» зазвучав разом з Pink Floyd, а вихід цілого альбому у співавторстві з європейськими артистами анонсували Jerry Heil та Alyona Alyona. Яна Шемаєва (Jerry Heil) поділилася, якими сучасними піснями України пишається сама.

«Те, що українська співочість — частина ДНК нашої нації — не новина. В здобутку українського народу більше 200 тисяч пісень. А за іншими джерелами — більше 500 тисяч! Лише за останні місяці у нас стільки нових композиій, які розривають чарти. Нове покоління виконавців гучно заявляє про себе. І я щаслива прославляти Україну разом із ними. Це Kalush Orchestra, Alyona Alyona, Артем Пивоваров, TAYANNA, Макс Барських, YAKTAK, KOLABA, Vitaliia. І це тільки ті, кого я спершу згадала!»  – розповіла Jerry Heil.

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 5 - изображение

КІНО ТА ТЕАТР

Кінематограф України вкотре тріумфує. Стрічка «Чому я живий» нашого режисера Віллена Новака у травні 2022 здобула перемогу  у програмі Silk Road Film Award на Каннському кінофестивалі у номінації «Найкращий режисер повнометражного фільму». Головні та спеціальні призи цього конкурсу та фестивалів у Венеції, Берліні, Локарно, Роттердамі та ще десятках європейських кіноміст Україна отримує ще з середини минулого століття. І найкращі часи для українського кінематографу, а також і для театру не лише вже настали, а й чекають попереду, переконана Заслужена артистка України, акторка Ольга Сумська.

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 6 - изображение

обкладинка Woman Magazine: Ольга Сумська

«Хотілося б бачити нове українське кіно, талановите, потужне, яке ще гучніше заявить про себе. І це станеться! Кіно і театр будуть розвиватися, це живе слово, і воно завжди допомагало нам долати складні етапи і будувати майбутнє України. На часі й історичні стрічки, які вже досягли успіхів у прокаті, і жанр комедії, і мюзиклу, як свого часу це було у США після перемоги у Другій світовій. Дуже незвичні жанри ми побачимо в майбутньому, такі, що змушуватимуть рефлексувати, глибоко замислюватися. Нещодавня українська стрічка такого плану — «Стоп. Земля» режисерки Катерини Горностай — мене дуже вразила. Україна та її кіноіндустрія і драматургія заслуговують на увагу, і це повністю розуміють на Заході» – переконана Ольга Сумська.

ГАСТРОКУЛЬТУРА

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 7 - изображение

Україна славиться не лише борщем. Хоча його народний рецепт вже публікували у The New York Times та врешті офіційно визнавали фірмовою споконвічною стравою України. Гамула, тетеря, гомбовиці, кваша, шпундра, верещака – це все теж гастрохіти України, які мають кількасотрічну історію. Заявляти про себе українська кухня особливо впевнено повала у останні роки, переконаний ресторатор та шеф-кухар Євген Клопотенко. Зокрема, в центрі української столиці вже три роки цілком звичною справою стало їсти бджолиний підмор або салат з глухою кропивою. Ресторан Євгена Клопотенка «100 років тому вперед» у 2019 навіть став знімальним майданчиком для всесвітньо відомого проєкту National Geographic про народні кухні країн світу. Вперше в історії Україна потрапила до впливового світового ресторанного рейтингу 50 Next, а українська кухня отримала визнання на всесвітній блогерській премії World Influencers and Bloggers Awards 2022. І популярність української гастрокультури лише наближається до свого піку, розповідає Євген Клопотенко:

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 8 - изображение

«Сьогодні ми можемо презентувати українську кухню світові як сучасну, креативну, сильну та унікальну — без стереотипів та радянських міфів. Нам є чим дивувати: по-перше — якісними локальними продуктами. Український чорнозем надає їм унікальних властивостей. По-друге — креативністю та сучасними підходами до приготування їжі. Ми не боїмося започатковувати свої гастрономічні правила та дивитися на звичні речі під іншим кутом. І по-третє — нашими шефами. В Україні виросло ціле покоління кухарів, яке здатне запропонувати страви рівня кращих світових закладів. Україна стане світовим трендом».

МОДА

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 9 - изображение

Україна вкладає глибокі сенси в усе, що робить. Тож, не дивно, що і мода України успадкувала власний етно-код, який народився ще з VI столітті. Вишивані мотиви українського народного вбрання ще задовго до найвідоміших світових будинків моди заявили про свою самобутність і бренд, а у наші дні перетворилися на елементи аутфітів подіумних показів Dolce & Gabanna, Gucci і Valentino. У 2016 році це вкотре визнали відомі видання Vogue та The New York Times, назвавши українську вишиванку трендом року. А з 2020-го у ЮНЕСКО готуються прийняти до своєї національної спадщини відому полтавську вишивку. Популярність нашого національного вбрання підкреслюють і українські дизайнери, які дедалі частіше виходять працювати на міжнародні ринки.

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 10 - изображение

обкладинка Woman Magazine: Світлана Кубрак

«Вишиванка унікальна тим, що цей одяг тісно пов’язаний з Україною і її долею, вишиванка розповідає не просто про тренд, а про глибокі сенси. Чому так багато чорних ниток у найпопулярнішій в світі Борщівській вишивці? Бо у часи воєн, коли чоловіки гинули за Україну, жінки увічнювали пам’ять про них завдяки вишивці на цих сорочках. Найпопулярніші елементи вишиванки: калина – це образ України-жінки, її відродження, виноград – оберіг роду, ромбічні знаки – родючість» – наголошує дизайнерка етно-бренду SVITLO Світлана Кубрак.

ІННОВАЦІЇ

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 11 - изображениеЗа міжнародним рейтингом інновацій у 2021 році Україна посіла 49 місце серед 132 і увійшла до ТОП-3 інноваційних країн свого економічного рівня. Фахівці переконані, що чільне місце у розвитку країни посідає інтенсивне впровадження електронних технологій у життя держави. Україна першою в світі прирівняла електронний паспорт до фізичного, а довідки і державні виплати тепер можна оформити у декілька кліків на смартфоні. Україна сучасна і цифровізована завдяки національному проєкту діджиталізації під назвою Дія, який працює з 2020 року. Вже зараз ініціатива налічує десятки дочірніх проєктів, що дозволяють отримувати електронні аналоги документів на офіційному рівні, ставати підприємцем онлайн, платити податки і реєструвати будівництво нерухомості. Це великий крок у майбутнє України, на який вже орієнтується низка провідних європейських країн, розповідає керівник з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації Мстислав Банік.

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 12 - изображение

обкладинка Woman Magazine: Мстислав Банік

«Україна з точки зору розвитку цифрових продуктів уже займає лідерські позиції в світі. У нас в телефоні вже є державні послуги, яких навіть не існує в папері, зокрема єПідтримка, яка дуже оперативно спрацювала для людей в умовах війни. Отримати фінансову допомогу можна в будь-якій точці Україні через телефон і в максимально короткі строки. І навіть в кризових умовах ми продовжуємо створювати нові цифрові проєкти: єДокумент, статус ВПО, телебачення, радіо в Дії. Ці наші досягнення вже дозволяють пишатися Україною, її новаторством»

БЕЗПЕКА

У часи сучасного виклику для України, коли вона вкотре доводить, що сильна, а труднощі її лише зміцнюють, нашу безпеку, в першу чергу, гарантують наші Збройні сили. 24 лютого 2022 року стало черговим випробуванням для України, яка звикла боротися за свої права. 700 тисяч синів і доньок України зараз обороняють на фронті нашу державу від російських загарбників. Коаліція західного світу на захист України доводить, що в неї вірять і її майбутнє розцінюють як майбутнє усього світу.

«Армія України — це та межа, яка розділяє світло і темряву, прогрес і геноцид. Не дивно, що з усіх куточків світу від Канади до Австралії, від Японії до Іспанії, всі допомагають ЗСУ. Наші артилеристи, піхотинці та розвідники, можливо, мають найбільший та найважчий досвід у світі. Ми зупинили і погнали навтьоки «другу армію світу». Зараз важко оцінити, скільки приходить зброї з країн НАТО. Але, схоже, вже в червні-липні ми будемо боєготові в декілька разів сильніше аніж у лютому. І розпочнемо остаточне звільнення наших земель» – переконує учасник російсько-української війни, військовослужбовець та громадський діяч Євген Карась.

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 13 - изображение

Жінки вже давно стали прообразом України на фронті, яка міцно стоїть на своїх позиціях. 15 відсотків особового складу ЗСУ сьогодні – це українки. Одна з них – Алла Мартинюк, у мирний час акторка та співачка, а зараз – надійна підтримка в бою.

«Дійсно, кількість жінок збільшилась в українській армії, бо в української нації є непереможна сила єдності, незалежно від того, чоловік ти чи жінка. Ми відрізняємся від ворога тим, що російська армія прикривається жінками, а наші чоловіки прикривають як сталевий щит жінок, а ми в той час рятуємо їх та подаємо набої» – розповідає Алла.

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 14 - изображение

обкладинка Woman Magazine: Алла Мартинюк

З величезним досвідом самоусвідомлення, реалізації у багатьох сферах і націєтворення Україна готова не лише до перемоги, а і до феноменальних змін, переконаний радник голови Офісу Президента Олексій Арестович.

Україна незалежна, талановита і переможна: обкладинка Woman Magazine - 15 - изображение

обкладинка Woman Magazine: Олексій Арестович

«Українська нація дозріла. Україна приймає дорослі свідомі рішення і вміє за себе постояти. Їй це вдалося завдяки постійній боротьбі за незалежність, вірі у себе та знанню, хто вона – Україна. Наша держава вже є брендом, який є самостійним і затребуваним у світі. На нас чекає не лише перемога, але й культурне піднесення, соціальні, економічні, політичні зміни. Україна вже стала іншою, і у неї попереду блискавичне майбутнє, це я вам гарантую».


Текст: Вікторія Покатілова

Обкладинка: художниця-ілюстраторка Дар’я Павлюк

Фото: особисті архіви та прес-служба героїв

 


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку