Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів про перші в житті зароблені гроші 

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів про перші в житті зароблені гроші  - 1 - изображение

Наймолодший міністр в історії української політики — Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у свої 29 років встиг пройти шлях від роботи на полях у Запорізькій області до запуску своїх бізнесів та цифрової революції країни.

Лише за рік існування Мінцифри Михайло Федоров та команда міністерства встигли запустити мобільний застосунок та портал Дія. Україна стала першою у світі державою з електронними паспортами та країною з однією з найшвидших реєстрацій бізнесу. Також за ініціативи Михайла Федорова команда Мінцифри активно бореться із корупцією в Україні. За рік роботи Мінцифра заощадила 2,8 млрд в закупівлях, а запуск е-послуг у семи сферах потенційно заощадить 840 мільйонів гривень на рік.

Про свою першу роботу та початок кар’єри Михайло Федоров розповів в інтерв’ю Анатолію Анатолічу.

Михайло Федоров народився в містечку Василівка Запорізької області. За словами міністра, вже з дитинства він прагнув до самостійності і свої перші гроші почав заробляти ще до вступу в університет.

“У нас була така специфіка регіону, що дуже активно розвивалося сільське господарство. Перші гроші, як і вся молодь, я заробляв у полях, працюючи на місцевих фермерів. Ми виконували важку фізичну роботу — з 4 ранку і до пізньої ночі збирали врожай помідорів або кавунів. Вважаю, що це дуже класно загартовує. Я досі часто згадую той період”, — розповів Михайло Федоров.

Ще одним інструментом заробітку в дитинстві для головного драйвера цифровізації символічно став комп’ютер.

“Момент, коли мені подарували комп’ютер, змінив моє життя кардинально. На нього збирала гроші вся родина, довелося навіть взяти кредит. Він коштував тоді десь 4 тисячі гривень. Я допомагав вчителям відцифровувати навчальні матеріали. А ще я почав монетизувати комп’ютерні ігри: заробляв віртуальну валюту та продавав її за реальні гроші у комп’ютерних клубах”, —  відповів Міністр цифрової трансформації.

Одразу після вступу до Запорізького національного університету Михайло Федоров запустив свій перший бізнес. Закупив у кримських горах червону ялтинську цибулю та вирощував її на городі у Василівці. Продавав її на ринку в Запоріжжі. На це його наштовхнув експериментальний предмет “Підприємництво” в університеті. Цікаво, що зараз Мінцифра запустила аналогічний предмет у 90 ВНЗ країни та запускає його у школах.

Після цього у сфері бізнесу у нього був досвід заснування мережі освітніх центрів та ще декілька бізнес-проєктів, що не принесли очікуваного успіху. Михайло не називає ці проєкти помилками і сприймає як досвід. У сферу діджиталу він потрапив десь на 3-4 курсі університету після активного студентського життя.

“Я точно зрозумів, що хочу займатися бізнесом. А для цього потрібно було змінити своє оточення. У мене тоді не було жодних зв’язків і я не знав ніяких підприємців. Саме тому я вирішив займатися активним студентським життям та стати студентським мером Запоріжжя. Я бачив, що активні студенти спілкуються з підприємцями, потім запускають власні соціальні проєкти. Моя гіпотеза спрацювала: оточення впливає на те, де ти будеш через кілька років”, — ділиться Михайло і додає, що саме тоді він почав опановувати інтернет як інструмент просування.

З часом Михайло Федоров заснував своє діджитал-агентство, яке за короткий час від роботи з місцевими кав’ярнями та невеликими бізнесами виросло до співпраці з найбільшими українськими брендами.

Два роки тому Михайло Федоров доєднався до команди майбутнього президента України Володимира Зеленського. Він очолив діджитал-напрямок передвиборчої кампанії. Цей кейс став одним з найвідоміших і завоював 7 нагород у конкурсі в сфері передвиборчих кампаній та політичних комунікацій.

Свій перехід з прибуткового бізнесу в політику Міністр цифрової трансформації України пояснив так: “Після роботи у передвиборчій кампанії Зеленського, коли цільовою аудиторією були мільйони українців, треба було збільшувати масштаб. Таким проєктом стала цифрова трансформація цілої країни. Цей проєкт надихає та заряджає і докорінно змінює те, що відбувається в країні. Для мене це стало логічним переходом на новий етап”, — підсумовує Михайло.

Крім того, відповідаючи на питання Анатолія Анатоліча про шлях у бізнесі, міністр порадив топ-3 книги для тих, хто хоче змінювати себе і країну: Мохаммед ібн Рашид Аль Мактум «Моє бачення», Шимон Перес «Дрібних мрій не буває», Генрі Тіммс, Джеремі Хейманс «Нова влада».

Також під час інтерв’ю Михайло Федоров розповів, навіщо Мінцифра будує цифрову державу та які цілі ставить перед собою, як зробити Україну найзручнішою країною для життя та про те, як позбавити країну від корупції.


Фото: прес-служба Міністерства цифрової трансформації України


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку