Настя Умка: «Я кожен місяць вкладаю у блог від 40 до 50-ти тисяч гривень»

Настя Умка: «Я кожен місяць вкладаю у блог від 40 до 50-ти тисяч гривень» - 1 - изображение

Стати блогером – лише початок, переконана інфлюенсрка Настя Умка (@nastyaumka). Адже бути топ-блогером Вінниці означає бути і топ-новиною міста. Нерідко пости Насті про подорожі, дорогі покупки та заробіток обертаються хвилею хейту. До того ж, блог – це про відповідальність, саморозвиток і постійне вкладання коштів. Чим живуть насправді і про що мріють блогери у 2021 році, дівчина без прикрас розповіла для Woman.

Настя Умка: «Я кожен місяць вкладаю у блог від 40 до 50-ти тисяч гривень» - 2 - изображение

Настю, перед інтерв’ю ти просила про гострі запитання. Чому?

Бо людям буде цікавіше читати! Головне, щоб читачі відчули щирість.

Ти пишеш у своєму блозі, що успіх мають ті, хто «пахає та вміє економити». Яку роль у твоєму житті зіграли ці якості?

Коли ми тільки одружилися з чоловіком, я ще була студенткою, а коханий тільки-но закінчив інтернатуру, тож нам доводилося саме пахати щодня, щоб щось заробляти. Жили на двох на 10 тисяч гривень на місяць, не могли собі нічого дозволити через банальну комуналку. Я працювала тренером у спортзалі, тоді це був основний заробіток. Зараз це вже хобі (усміхається). Ще рік тому ми віддали єдині відкладені 16 тисяч на просування в Інстаграмі. Це був точно ризик, але усе вдалося. Але навіть зараз знаю: я точно не витрачу кошти на те, що того не варте. Хоча, багато хто дивиться наші фото з Домінікани і думають, що ми завжди живемо на широку ногу. Але на цю поїздку ми дуже заощаджували. Я можу жити і на бутербродиках в готельному номері за 250 гривень.

Настя Умка: «Я кожен місяць вкладаю у блог від 40 до 50-ти тисяч гривень» - 3 - изображение


Про яке життя ти мріяла у дитинстві?

Звісно, я завжди мріяла про щось краще. Але не просто чекала чогось з неба: я була старостою класу і президентом школи, була активною всюди, багато вчилася. Я з небагатої простої родини, у чоловіка батьки – мають кращий достаток, бізнес. Але і він, і я – чесно заробили своє теперішнє життя.

Якщо порівняти зарплату стоматолога і блогера, опишеш різницю?
Ми всі знаємо, скільки заробляє лікар в Україні. Це кілька тисяч. У блогерстві все залежить від рекламних інтеграцій. Я кожен місяць вкладаю в блог від 40 до 50-ти тисяч гривень, тому іноді виходжу просто в нуль і кажу «слава богу». Заробити можна тисячу доларів, ну 30 тисяч гривень. Але так далеко не кожен місяць. Коли були інтеграції з великими брендами – Nestlé, наприклад– то там можна заробити і більше.

Що для тебе в житті важать гроші?
Для мене це можливість розвиватися. Якщо вкладати постійно у свій розвиток, то все це відгукнеться багатократно. Саме на це я зараз віддаю гроші: фотосесії, просування. Це тисячі гривень, і я їх віддаю навіть не жалкуючи.

Скільки грошей потрібно жінці на місяць, аби почуватися задоволеною життям?
Особисто мені багато не треба, бо я знаходжу, як економити. Зал для мене безкоштовний, бо я там працюю, вії мені робить подруга (усміхається). Серед витрат на себе – це найбільше вітаміни, косметика. В цілому, це кілька тисяч гривень, і цих продуктів вистачає потім на довгий час. В цілому, можу сказати, що для життя у Вінниці мені достатньо двох тисяч гривень.

Багато блогерів переходять на російську для розширення аудиторії. Україномовний блог – це твій принцип?
Так, це принципово, бо я люблю нашу мову і державу. В мене є відсоток російськомовних фоловерів, але вони мене прекрасно розуміють. Якщо треба щось перекласти – я перекладу. Я взагалі за україномовний контент. Іноді ріже вуха, коли український блогер переходить на російську лише заради розширення аудиторії, а сам – прекрасно говорить нашою мовою.

Менджер для блогера – наскільки це важливо сьогодні?
Це дуже важливо, без менеджера важко. Буває в день до 30-ти запитів на рекламу, і завжди купа запитань – про аудиторію, про охоплення. Я певний час усе робила сама, допомагав чоловік, але цього мало. Моя менеджерка – це мій будильник, вона мені все нагадує і тримає мене в курсі. Ми з нею вчимо одна одну, ділимося досвідом, підтримуємо одна одну. Мені з нею дуже пощастило, бо я тепер маю час на роздуми над покращенням блогу, на творчість.

Як відбувається процес роботи з рекламодавцями? Опиши процес закулісся створення Інстаграм-реклами.

Реклама у блозі – це важка робота. Вашого рекламодавця не цікавить, чи у вас щось болить, чи у вас немає настрою. Минулого року у мене померла бабуся, і на ті дні була запланована реклама, яку рекламодавці не дозволили перенести. І сам процес непростий. У кожного бренду свої ТЗ, вони хочуть бачити результат. А перед цим бренди вивчають сторінку блогера, його активність. Потім домовляємося про рекламну інтеграцію, її стилістику. Під час реклами віддаєш всього себе, саме під час її створення, щоб це було щиро. Ну і , звісно, принципи – ніколи не беру те, що сама не буду використовувати. Бували такі речі, які на фото одні, а в реальності інші. Я таке повертала.

Настя Умка: «Я кожен місяць вкладаю у блог від 40 до 50-ти тисяч гривень» - 4 - изображение

Як зробити свою аудиторію на сторінці активнішою?

Якщо безкоштовно, то, чесно, я не знаю, це питання для мене досі відкрите. Зараз органіка не працює зовсім. Залучити аудиторію можна гівами та конкурсами, інтерактивом, далі – треба втримати підписників на сторінці, щоб вони з вами лишилися надовго. Це відбувається за рахунок візуалу, подачі, щирості. Завжди доношу до людей, що я така ж, як і вони, що я дівчина з народу. Якщо не зуміти втримати аудиторію, то статистика після гівів падає шалено, бо багато хто відписується. Така проблема є і у блогерів-мільйонників.

Дай пораду читачам за допомогою такої задачі: у нас є сторінка в Інстаграм з п’ятьма сотнями підписників. Які перші три кроки потрібні для її перетворення в повноцінний блог з кількома тисячами фоловерів?

Спершу треба визначити, що ви хочете розповідати людям, яка ваша місія. Я свого часу захотіла мотивувати підписників спортом. І зрозумійте для себе, для чого ви це робите: бізнес, саморозвиток, хобі. Треба серйозно подбати про візуал, відповідно до вашої тематики: вайни, короткі відео, фотосесії, репортажі. І для набору підписників на таку сторінку потрібно влаштувати якийсь гів з іншими блогерами з такою ж по об’єму аудиторією. Врешті, треба вкласти гроші у рекламу, без цього я не знаю, як просувати блог далі у нинішніх умовах.


Автор: Вікторія Покатілова
Фото: особистий архів героїні

 

 


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку