Олена Метельска: «Завжди пам’ятайте, що ви заслуговуєте найкращого!»

Олена Метельска: «Завжди пам’ятайте, що ви заслуговуєте найкращого!» - 1 - изображение

В ексклюзивному інтерв’ю для Woman Magazine нутриціолог Олена Метельска, розповіла, як прийшла до здорового способу життя, про створення «Школи здоров’я» та дала поради, як покращити фігуру й самопочуття.

Олено, розкажіть, як ви прийшли до здорового способу життя самі, і як стали нутриціологом, почавши допомагати іншим?

Усе розпочалось 11 років тому, коли з‘явилась мета мати красиве і спортивне тіло. Почала цікавитись інформацією про харчування, і зрозуміла, що ця тема починає ставати моїм захопленням. Через 4 роки я стала чемпіонкою України з модельного фітнесу, і зайняла перше місце в своїй категорії.

З того часу паралельно працювала тренером в тренажерному залі, і ввела розробку харчування, як додаткову послугу. Люди почали дякувати за зміни і результати, і це мене почало надихати. Так я почала ще активніше навчатись: переїхала в Мадрид, закінчила навчання з нутриціології, після чого були різноманітні навчальні програми в цій сфері в США, Польщі, Кореї та Україні. Таким чином, я зібрала чималий багаж знань.

А ви самі раніше робили помилки в харчуванні? Була зайву вагу або інші проблеми? Сиділи на дієтах?

Не без помилок, звичайно ж. На собі я випробувала усі можливі системи харчування, щоб сформувати уявлення і розуміння механізму дії на організм кожного з варіантів. Колись я страждала розладами харчової поведінки, компульсивними переїданнями і часто почувала себе погано після прийому їжі.

При тому, зайвої ваги не мала, але тіло було з дефіцитом м‘язової маси і без гарної форми. Завдяки глибшому вивченню нутриціології та психосоматики, я змогла віднайти баланс, і вже давно забула про часи, коли в момент сильної тошноти я продовжувала їсти.

Олена Метельска: «Завжди пам’ятайте, що ви заслуговуєте найкращого!» - 2 - изображение

 Чим ваша система харчування відрізняється від інших?

Я за збалансоване та раціональне харчування. Не підтримую частих перекусів, і старі міфи про те, що для того, щоб «розігнати метаболізм», потрібно робити 5-6 денних прийомів – усе працює інакше. Своїх клієнтів та учнів вчу рахувати не калорії, а нутрієнти.  Дозволяю робити порушення, та важливо, щоб їх частка в загальному обсязі складала не більше 20% зі 100. Також завжди варто звертати увагу на аналізи, і відповідно до них будувати свою систему харчування.

Відтак, в кого інсулінорезистентість, необхідно робити 2-3 денні прийоми і перекуси категорично заборонені; хто має захворювання щитовидної залози, також повинен виключати або включати ряд певних продуктів. І так з кожним наявним порушенням в роботі організму. Якщо ж людина повністю здорова, система харчування більш лояльна. Усе залежить від цілі, до якої людина хоче прийти – схуднути, набрати вагу чи просто бути здоровою.

Розкажіть, будь ласка, про вашу Школі здоров’я – як давно була створена, успіхами яких учениць найбільше пишаєтеся?

Перший потік я запустила в кінці грудня 2020 року. До цього з 2014 року вела активну роботу з людьми індивідуально, і через дуже великий запис і чергу очікування не могла виділити час на створення більш глобального проекту. Та одного дня прийняла рішення більше не брати нових людей на персональний супровід і зайнятись створенням школи. Я пишаюсь кожним учнем, вони у мене такі молодці. А їх досягнення та відгуки не потребують зайвих коментарів.

Додам декілька для загального розуміння. В школі ми розглядали харчування, психосоматику та додавали приємні тренування в денну рутину. Потужне пропрацювання всіх аспектів дає найкращий результат!

Олена Метельска: «Завжди пам’ятайте, що ви заслуговуєте найкращого!» - 3 - изображение

Олено, вчите здоровим звичкам своїх дітей? Що з ненайкориснішою їжі дозволяєте, що – ні?

Звичайно. Мої діти люблять здорову їжу, із задоволенням їдять усі овочі, фрукти та ягоди, крупи, живі кашки чи інші продукти. Молодшому 1,9, тому по замовчуванню в нього тільки здорова їжа. Дочці 4,4, – вік, коли вона може обирати, що хоче, і тут вже не скажеш:  «Ам, відкривай ротик».  Якщо на святковому столі в гостях сік, дочка просить просту воду. Мене це дуже радує. Я намагаюсь своїм прикладом показувати, що таке здорове харчування, і пояснювати, яку користь організму воно приносить.

Але вона може з’їсти все, що захоче. Десерт, піцу чи ще щось. Лише в більшості випадків вкусить раз чи два, і каже, що більше не хоче. Нещодавно були на морі, і дітки їли піцу. Запропонувала дочці, на що відповіла: «Мама, я не люблю піцу, хочу курочку з огірочками і морквою». Мене це потішило. Заборони немає: хочеш – їж, але вона обирає інше.

Крім проблеми зайвої ваги і нездорового харчування, часто зараз зустрічається і орторексія (одержимість здоровим способом життя). Ваша порада – як не потрапити в лапи цього захворювання?

З переходом на правильне харчування не ставити надмірних рамок, які понесуть за собою сильну психологічну напругу. Тут важливо не відмовлятись категорично від того, що ще вчора було звичним, їсти здорово, бо це корисно, і тіло подякує, але не втрачаючи здоровий глузд при тому. Не треба вважати за смерть продукти, які можуть бути не надто корисними – дозволяйте, якщо хочеться, без гризіння совісті.  Вчитись слухати і чути свій організм та його потреби. Якщо відбувся зрив, не зациклюватись і йти далі, відновивши правильний режим.

Треба шукати інші захоплення, окрім здорового способу життя.У багатьох випадках є сенс в додатковій роботі з психологом та спеціалістом з харчування, якщо людина усвідомлює, що стає залежною від всього здорового і нездорове викликає відчуття страху і розвиток фобій.

Які тренування присутні у вашому житті, і які рекомендуєте своїм підопічним?

В моєму житті присутня ранкова зарядка та домашні тренування з розтяжки. Крім того, тренуюсь в тренажерному залі, коли відчуваю бажання і заряд енергії. Не силую себе тренуваннями, якщо відчуваю, що стомлена від великої кількості роботи. В такі дні намагаюсь гуляти, розрухатись, зробити легку зарядку.

Рекомендую завжди прислухаюсь до свого організму і тіла. Немає чогось одного, що підійде всім без виключення. Та 10.000 кроків й зарядку рекомендую кожному щоденно для хорошого здоров’я.

Як доглядаєте за собою: домашні, салонні процедури?

Роблю масаж сухою щіткою 1-2 рази в тиждень, скрабування і обгортання в домашніх умовах. Раз в рік проходжу курс LPG-масажу (подобаються відчуття після). Загалом у мене програма-мінімум, усе роблю по відчуттях.

Олена Метельска: «Завжди пам’ятайте, що ви заслуговуєте найкращого!» - 4 - изображение

Що порекомендуєте нашим читачкам, які хочуть виглядати стрункими і здоровими – які звички ввести в життя?

  1. Дякувати за своє тіло та його можливості.
  2. Дбайливо ставитись до свого організму та не забувати, що ми – не смітник, в який можна викидати різноманітні залишки чи сміття.
  3. Моніторити організм на предмет дефіцитів, не допускати анемій чи браку вітамінів – від їх правильного балансу залежить якість нашого життя.
  4. Щодня пити теплу воду, особливо зранку.
  5. Тепла вода  включає органи травлення в правильну роботу.
  6. На кожну випиту чашку кави чи чаю – додаткова склянка води, оскільки напої виводять воду з організму.
  7. Розпочинати день з «Тарганчика» чудова вправа, яка дозволяє організму прокинутись (можете пошукати на Ютубі).
  8. Мати якісний сніданок (в перевазі жири, білок та клітковина), збалансований обід та легку вечеря. Уникати перекусів, щоб не перевантажувати підшлункову та не допустити розвитку інсулінорезистентності.
  9. Їсти все, що заманеться, але голяка та перед дзеркало. Жартую, а може – і ні (посміхається).
  10. Робити все через любов до себе. Розвивати в собі цю безумовну любов і ніколи не забувати, що ви в себе одні і заслуговуєте найкращого.

Автор: Тетяна Зайцева

Фото: особистий архів


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку