Сергій та Ольга Костецькі: «У SOLMAR була одна ціль: дати людям комфорт і базові речі при створенні свого стилю»

Сергій та Ольга Костецькі: «У SOLMAR була одна ціль: дати людям комфорт і базові речі при створенні свого стилю» - 1 - изображение

Сергій та Ольга називають свій сімейний бізнес спільним хобі. Адже саме з родинних обговорень на кухні почалася історія одного з найпопулярніших нині брендів жіночого одягу в Instagram – SOLMAR (@solmar_official). Їхні речі вдягають блогерки-мільйонниці, а мережа офлайн вже налічує 8 магазинів, які  працюють у п’ятьох містах України. Однак у планах засновників бренду – охоплення ще більш широкої аудиторії, а глобальна ціль – зробити шопінг в Україні святом.  Як їм вже це вдається – Сергій та Ольга розповіли у інтерв’ю для Woman.

Найвідоміший Insta-бренд України. Проект SOLMAR переміг цьогоріч у цій номінації одного з блогерських конкурсів. Що це для вас означає?
Сергій:
Для нас це показник відгуку людей і показник якості роботи нашої команди.
Ольга: Ми взнали про номінацію буквально за тиждень до нагородження. Було приємним здивуванням, що у блогерських номінаціях відтепер є бренди.

Сьогодні магазини SOLMAR є у п’яти містах України. Звідки все почалося?
Ольга:
Все почалося з ідеї. Я довго не могла знайти для себе ідеальної водолазки, гольфика, з яким можна було б створювати щоденні луки. Хотілося такий базовий гардероб, щоб носити довго та насолоджуватись. І тоді я подумала: чому не створити водолазку своєї мрії самій? І з базової кофтини ми почали створення бренду. Я тоді була на дев’ятому місяці вагітності, ми приймали замовлення на кухні, а на балконі складали посилки для клієнтів (усміхається).
Сергій: Історія офлайн магазинів народилась теж на кухні (усміхається). Ми прийняли рішення відкривати офлайн магазини саме тоді, коли почали отримувати запити від клієнтів з проханням прийти та приміряти. Довго не думали і вже за кілька днів поїхали у Київ шукати локацію. Та все ж таки перший магазин відкрили у рідному нам Хмельницькому.

Ваші відомі клієнтки – блогерки-мільйонниці. Як почалася співпраця з інфлюенсерами такої величини?
Сергій:
Ми росли органічно з найвідомішими нині блогерами. З Софією Стужук, Анастасією Стадник,  Сашою Пустовіт – ми почали співпрацю тоді, коли в них ще було до ста тисяч підписників. Ми сьогодні дружимо з багатьма блогерами-мільйонниками. Наша особливість – бути унікальним щодня через базові, але кольорові речі. І багато хто з інфлюенсерів дуже цінує нашу якість і палітру тканин.

Реклама у блогерів точно працює, коли у вас хороший продукт.

Реклама у блогерів – це дієве просування бренду сьогодні?
Ольга:
Працює все комплексно: і таргет, і реклама у блогерів. Раніше, коли блогери тільки росли результати інтеграції  виглядали феєричніше, тому що інстаграм лише набирав обертів. І були такі моменти, коли реклами від декількох блогерів виходили одночасно в один період. Тоді приріст був 15-20 тисяч фолловерів. Зараз аудиторія вже більш-менш зібрана. Реклама у блогерів працює, бо їхні підписники часто хочуть такі ж речі, як і у них.
Сергій: Реклама у блогерів працює, коли це дійсно потрібний продукт для споживача. І ще дуже часто підписними хочуть такіж речі як в улюбленого блогера, за яким стежать.  Зараз через блогерів не можна продавати що завгодно, бо підписники довіряють інфлюенсеру через те, що він гарантує якість. А значить, якщо вас рекламують блогери – це вже плюс для імені бренду.

До яких доходів від бізнесу ви виросли за цей час?

Сергій та Ольга Костецькі: «У SOLMAR була одна ціль: дати людям комфорт і базові речі при створенні свого стилю» - 2 - изображение
Сергій:
 Ці цифри гарні (сміється). Вони перейшли з маленького сімейного бізнесу до багатомільйонного доходу. Це вже не просто сімейний стартап на кухні, це повноцінний бренд. І попереду у нас великі цілі – ми хочемо вийти за межі України. Інстаграм дає усі можливості. Питання тільки в продукті і бажанні.

Як ви будували стратегію свого бренду, аби вирізнятися споміж інших магазинів одягу?
Ольга:
У нас була одна ціль – не стільки йти в ногу з модними тенденціями, скільки давати людям комфорт і базові речі для створення свого стилю. Ми хотіли, щоб наш одяг був універсальним: щоб його могли носити як на навчання і роботу, так і на романтичні побачення та зустрічі з друзями. Ми прагнули вирізнятися саме цим.
Сергій: У нас не було бізнес-плану як такого. Питання було не про гроші, а про затишок і втілення ідеї. Ми одними з перших інста-брендів показали лояльність та високий сервіс для своїх клієнтів: з обміном та поверненням, без передплати за відправку поштою. Ми змінюємо споживчу культуру. І це круто!

Сімейний бізнес – це спільне хобі закоханих.

Ваш бізнес – сімейний. До спільної справи з родичами дехто ставиться скептично. Чому для вас це плюс?
Ольга:
Для нас це перевага. В кожного з нас свої обов’язки. Я займаюся більше створенням контенту, організовую зйомки. Сергій займається більше технічними питаннями.
Сергій: Кохана більше творить, а я реалізовую по факту ідеї. В нас не пересікаються робочі моменти. Ніхто нікому не заважає і головне – ми робимо те, що нам подобається. Сімейний бізнес – це спільне хобі закоханих. Бізнес давно переріс суто потребу в грошах.

 

Сергій та Ольга Костецькі: «У SOLMAR була одна ціль: дати людям комфорт і базові речі при створенні свого стилю» - 3 - изображение

Як змінилися стосунки в парі, коли ви стали бізнес-партнерами?
Ольга:
Тільки більше кохання! (сміється) І, мабуть, ми стали більше обговорювати деталі у наших стосунках, бо бізнес і стосунки переплелися.
Сергій: Ми як одне ціле: тут працюємо, тут дітей виховуємо.

Ми як одне ціле: тут працюємо, тут дітей виховуємо.

Що найважче у створенні і просуванні бренду одягу?
Сергій:
Складнощів немає, бо у нас хороша команда. SOLMAR побудований на натхненні нашого колективу. Ми всі на «ти». Це дуже заряджає на роботу. Але є складнощі у гонитві за попитом. Він великий. І часу не вистачає на те, аби повністю його задовольнити. Але це приємні клопоти: люди часто нам радять, де відкрити новий магазин, яку нову колекцію хотіли би бачити. Нам, як молодому бренду іноді не вистачає досвіду оперативно втілювати всі ідеї.

Як на вашу думку, онлайн-шопінг сьогодні може повноцінно замінити звичайні магазини?
Ольга:
Карантин багато що розставив по місцях у цьому питанні. Онлайн суттєво переважив у часи пандемії. Але задоволення від процесу прогулянки магазинами – це особливі відчуття, їх нічим не замінити.

Що б ви порадили тим, хто лише на запуску свого фешн-стартапу?
Ольга:
Якщо ми говоримо про інстаграм, тут важливо поєднувати багато факторів.  Все має працювати в балансі: має бути класна продукція, яка дійсно необхідна людям, важливо створити красиву картинку та гарно її презентувати клієнту. В інстаграмі ми ж купуємо очима. Дуже важливий сервіс: якісна та швидка консультація клієнтів. Адже можна створити крутий контент, замовити найдорожчу рекламу, але якщо Ви будете давати відповіді на запити покупців через 2 дні, то навряд чи це принесе бажаний результат вашому бізнесу.
Сергій: Можу додати, що про ваш бренд точно мають знати не в одному місті. І інстаграм у цьому дуже добре допомагає, бо там розвинути щось можна найшвидше. Про бренд мають говорити. І важливо – шукайте свій стиль і не копіюйте. Це все одно помітять, і він не «зіграє».

Текст: Вікторія Покатілова
Фото: прес-служба бренду, особистий архів героїв


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку