«Слов’янки не рабині»: у Києві відбудеться презентація арткниги Катерини Костенко

«Слов'янки не рабині»: у Києві відбудеться презентація арткниги Катерини Костенко - 1 - изображение 

9 листопада у PMHUB відбудеться презентація нової арткниги Катерини Костенко “Slаvs NOT Slаves” про самоідентифікацію слов’янської жінки, місце слов’янок у сучасному світі та поняття слов’янського фемінізму.

Авторка проєкту Катерина Костенко – випускниця Інституту моди та дизайну «Marangoni», артстилістка, дослідниця історії стилів та моди, дизайнерка, продюсерка, трендвочер, що тривалий час проживає за кордоном, у своєму артпроєкті говорить про те, що слов’янки – зовсім не такі, якими їх бачать у світі. Вони розумні, сильні волею, працьовиті, творчі і, звичайно, жіночні, красиві, люблячі. Вони ніколи не стояли за спиною чоловіка, завжди поряд, а коли треба – брали у свої руки владу.

«Слов'янки не рабині»: у Києві відбудеться презентація арткниги Катерини Костенко - 2 - изображение «Слов'янки не рабині»: у Києві відбудеться презентація арткниги Катерини Костенко - 3 - изображение

«На жаль, у більшості з нас, слов’янських жінок, відсутня чи не повною мірою сформована самоідентифікація. Я бачу, як  сучасна слов’янка намагається наслідувати жінок інших національностей, не знаючи глибини та сили своєї природи. Слов’янським жінкам чужа експресивність італійок і не властивий гедонізм француженок, ми інші — у нас є сила, спокійна мудрість, містична глибина», – ділиться своїми роздумами Катерина Костенко. – Набуваючи ідентифікації себе зі своїми предками, сучасна слов’янка  розкриє у собі величезний ресурс — код нації, який потенційно зможе транслювати як зовнішньому світу, так і своїм нащадкам».

Книга Slavs not Slaves – це унікальне дослідження ДНК та культурного коду слов’янських жінок та їхня візуалізація через призму сучасності. Видання є фотохудожньою історією витоків слов’янської ідентичності.

«Слов'янки не рабині»: у Києві відбудеться презентація арткниги Катерини Костенко - 4 - изображение «Слов'янки не рабині»: у Києві відбудеться презентація арткниги Катерини Костенко - 5 - изображение

Головною героїнею проєкту стала Ольга Сумська в образі богині родючості Макоші. Актриса знялася у сукнях зі своєї власної колекції RIDNА, яка органічно вписалася у концепцію та бачення проєкту.

У зйомках фотоілюстрацій для книги також знялися відомі українки: журналістка Ярослава Коба в образі скіфської принцеси, стилістка Інна Бернадіні в образі принцеси Фенікс, гімнастка Валерия Юзвяк в образі трипільської принцеси, бізнеследі Інга Кучеєва в образі амазонки та студентка Аліна Межировська в образі принцеси  Амаги. Фотографом проєкту виступив Дмитро Баранов.

Катерина Костенко пропонує інтерпретацію слов’янського стилю у сучасному динамічному світі, уособлену у шести яскравих самобутніх образах. Це сучасні стилізації, що ґрунтуються на лініях, формах та колориті стародавніх культур – трипільців, скіфів, сарматів, які проживали на землях України в доісторичні часи.

У створенні образів для книги взяли участь відомі українські художники, дизайнери та ювеліри: Міла Садовська, Станіслав Дрокін, Крістіна Гайдамака.

«Слов'янки не рабині»: у Києві відбудеться презентація арткниги Катерини Костенко - 6 - изображение «Слов'янки не рабині»: у Києві відбудеться презентація арткниги Катерини Костенко - 7 - изображение

Велику подяку за сприяння у реалізації проекту автор висловлює Ірині Дерюгіній та Іріші Блохіній.

Книга присвячена 30-річчю Незалежності України, видана трьома мовами у видавництві «Саміт – Книга» за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. У майбутньому, Катерина Костенко мріє про включення книги до академічної програми українських ВНЗ. Видання буде корисним для людей творчих професій – художників, дизайнерів, журналістів та дослідників історії та культури стародавніх слов’янських народів.

«Слов'янки не рабині»: у Києві відбудеться презентація арткниги Катерини Костенко - 8 - изображение «Слов'янки не рабині»: у Києві відбудеться презентація арткниги Катерини Костенко - 9 - изображение


Фото: прес-служба агентства PR Batteries


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку