Розмова з психотерапевтом: як жити далі, якщо у вас є досвід насильства

Розмова з психотерапевтом: як жити далі, якщо у вас є досвід насильства - 1 - изображение

Насильство, на жаль, є звичайним явищем під час багатьох збройних конфліктів. Зазвичай це частина загального сценарію, що включає вбивство, вербування дітей, знищення майна та мародерство. Насильство може використовуватися для залякування або як катування. Воно використовується систематично як метод ведення війни, спрямований на знищення самої структури суспільства.

Людина, що пережила насильство будь-якої форми, як правило, не може описати та усвідомити свій досвід. Тому далеко не всі постраждалі від насильства готові та мають змогу озвучити проблему.

У темі насилля постраждалі часто беруть усю вину на себе. У переважній більшості випадків від насильства страждають жінки та діти. Чоловіки частіше замовчують такі випадки.

Частою реакцією тих, кого торкнулося насильство, стає розгубленість, бо вони мають бажання щось вдіяти, але не мають уявлення, як це зробити. Постраждалим доводиться вирішувати багато питань самостійно, інколи у короткі терміни, коли у них може не виявитися потрібних сил і витримки. Якщо людина пережила досвід сексуалізованого насильства серед питань до вирішення можуть бути навіть екстрене переривання небажаній вагітності.

Розмова з психотерапевтом: як жити далі, якщо у вас є досвід насильства - 2 - изображение

Так що робити? Підготували невелику інструкцію з планом дій.

Як жити далі, якщо у вас є досвід насильства

  1. Запам’ятайте! Порушення фізичних чи психологічних кордонів є неприпустимим, тому відповідальність за випадок насилля лежить тільки на тому, хто вчинив насильство. Єдине, що справді важливо, це те, що ви вижили.
  2. Заявіть про те, що вам довелося пережити тому, хто на ваш погляд прийме вашу історію без осуду. Це може буди ваш родич, друг або психотерапевт.
  3. Як би не було складно думати про це зараз — продумайте наперед свої дії на той випадок, якщо акт насильства знову повториться. Пам’ятайте, що під час насильства найкраще довіритися власної інтуїції — іноді треба тікати, іноді спробувати заспокоїти кривдника.
  4. За можливості зверніться до травмпункту або лікарні, щоб отримати необхідну допомогу та зафіксувати пошкодження, аби з часом, документальне підтвердження факту насилля можна було використовувати для подачі заяви до поліції. Якщо не має можливості звернутися до лікарні, зафіксуйте пошкодження на фотоапарат телефону.
  5. Якщо це необхідно — вживіть заходів, щоб запобігти небажаній вагітності. Вирішіть, що саме ви бажаєте робити, якщо є ризик зачаття. Якщо у вас є можливість зверніться до лікаря за особистою консультацією або, якщо такої можливості немає придбайте пігулку, що є методом екстреної контрацепції.
  6. Зверніться за професійною психологічною допомогою. Проблема насилля насамперед у тому, що воно позбавляє психологічної рівноваги: підриває впевненість у собі, ускладнює взаємодію з людьми, збільшує ризик розвитку депресії та може призвести до інших тривалих наслідків, наприклад посттравматичним стресовим розладом.
  7. Не налягайте на алкоголь та психотропні речовини для розв’язання проблем, тому що вони нічого не вирішать, але легко принесуть нові. Спробуйте знайти та скористайтеся психологічною допомогою. На порталі ви можете скористатися психотерапевтичною допомогою безкоштовно.

Незалежно від того довелося вам самостійно пережити досвід насильства чи стати його свідком треба пам’ятати, що насильство — не норма. Досвід насильства, який вам довелося пережити — не є нормою. Людина, яка вчинила насильство — злочинець.

Ви були травмовані, і від цього залишилися негативні наслідки та страхи. Але травмована тільки частина вашої психіки, а не ви повністю. Не дозволяйте вашому страху визначати, хто ви. Тільки ви контролюєте своє життя та долю. Якщо ви не можете наважитися на розмову с психотерапевтом — зробіть це анонімно за допомогою сервісу Mindly.


Фото: прес-служба


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку