Як підтримати та відновити власний ресурс в умовах війни

Як підтримати та відновити власний ресурс в умовах війни - 1 - изображение

Власний ресурс — це те, що нас наповнює, особливо в умовах війни. Коли нам здається “нічого не залишилось з того, що раніше допомагало наповнитись”, з впевненістю можемо сказати, що в нас завжди є ми. І в нас самих багато сили та стійкості.

Під час війни, коли емоційний стан є нестабільним і це нормально, не завжди та не всім допомагають одні й ті ж поради щодо пошуку власного ресурсу.

Для початку важливо зауважити, що насправді є декілька видів ресурсу:

1.Власний ресурс.

Цей рівень ресурсності людини в першу чергу залежить від фізичного та психоемоційного стану людини, від можливості робити те, що їй подобається. Певною мірою це про відновлення через звичну рутину.

2. Ресурс у взаєминах.

На цьому рівні важливим для відновлення ресурсу для людини є спільні справи з родиною чи близькими людьми (наприклад, спільна прогулянка чи складання пазлів), спілкування з рідними про свої переживання та інші теми, розуміння, що поруч є люди, з якими побудовані емоційно близькі стосунки та війна цього не може змінити.

3. Ресурс в команді/колективі.

На цьому рівні для ресурсності людини важливою є підтримка колег, обговорення особистого стану кожного та впливу цього на робочі моменти, у тому числі й фінансова винагорода за виконану роботу.

Кожен з нас використовує або один, або декілька рівнів відновлення ресурсу. Пропонуємо вашій увазі прості способи для підтримки власного ресурсу у скрутні моменти:

  • Піклування про себе — важливо їсти та пити воду у достатній кількості, створювати для себе комфортні умови для роботи.
  • Робити те, що колись було звичним. Наприклад, якщо раніше ви випивали чашку кави перед роботою і зараз ви знаходитесь в безпеці, то можете підтримувати себе через таку традицію.
  • Обговорювати з близькими свої переживання та емоції, виписувати їх на папір.
  • Пам’ятати, що кожен наш стан зараз є нормальною реакцією на ненормальні події.
  • Відновлювати відчуття безпеки, наприклад, через створення безпечного місця для перебування під час повітряної тривоги.
  • Створити план “що якщо”. Це план про той випадок, думки про який викликають занепокоєння. Наприклад, що робити в разі постійних обстрілів, що робити, якщо потрібно буде виїхати з країни тощо.

Пам’ятаємо, що дорослі, які мають достатньо психологічного ресурсу, є підтримкою та опорою для дітей. Адже ми можемо підтримувати інших та множити їхні сили лише тоді, коли самі маємо достатньо ресурсу.


Фото: прес-служба проекту


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку