Як безпечно користуватися телефоном під час війни

Як безпечно користуватися телефоном під час війни - 1 - изображение

Надія Матвєєва продовжує ділитися цінними порадами, які допоможуть убезпечити життя у воєнний час, у рубриці «Надійні поради» на СТБ. Так, телеведуча розповіла, як безпечно користуватися телефоном під час війни.

Перше, що ви маєте зробити – вимкнути на своєму телефоні геолокацію, яка передає в мережу дані про ваше місцезнаходження. Через це навіть на безкоштовних мапах в інтернеті зараз видно місця скупчення людей з мобільними. І якщо ворог перейде на зброю масового знищення, це перше, що стане йому в нагоді. Крім того, служби геолокації сильно розряджають акумулятор. На IOS їх відмикають в меню «Параметри» > «Приватність» > «Служби геолокації». На Android, це «Налаштування», блок «Особисті дані» та пункт «Місцезнаходження».

Якщо ви не хочете розкривати своє місцезнаходження, не варто публікувати фотографії в соцмережах, а також викидати їх у відкриті групи месенджерів. Якщо скачати цей файл, в його метаданих буде вказане місце, де він зроблений, і профі за хвилини може витягти цю інформацію.

Якщо спілкуєтесь з кимось на окупованих територіях чи в росії, все важливе повідомляйте лише телефоном, а не в месенджерах. Їх законодавство зобов’язує зберігати 6 місяців всю інформацію про користувачів, тож вашу переписку теж можуть задокументувати. Пам’ятайте, жодного безпечного месенджера наразі не існує. Навіть, якщо співрозмовник поставить VPN, це не допоможе – вся інформація все одно пройде через ворожих провайдерів.

Сучасні месенджери дозволяють налаштувати автоматичне видалення повідомлень через 30 секунд. Та це врятує вас лише при огляді мобільного на блокпостах. На серверах все одно переписка зберігатиметься. А у популярних Viber та Telegram частина серверів саме в росії.

Щоб не видаляти важливі для вас фото з мобільного, перенесіть їх в приховані папки. На Android треба відкрити Галерея, натиснути на потрібний альбом та обрати Сховати. На IOS відкрити Фотографії, обрати знімок, натиснути Більше та Сховати.

Бережіть себе!


Фото: Pixabay


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку