Як пес Патрон потрапив до лав ДСНС

Як пес Патрон потрапив до лав ДСНС - 1 - изображение

Про життя Патрона, найвідомішого пса-рятувальника України, ексклюзивно розповів інфотейнмент шоу про життя відомих особистостей «Життя відомих людей» його господар, майор служби цивільного захисту Михайло Ільєв.

«Це собака Джек-рассел-тер’єр — дуже активна порода, це охотнича собака, в нього дуже багато енергії. Ми просто робили свою роботу, їздили на розмінування населених пунктів. Ну і звичайно, Патрон постійно біля мене і попадав постійно в кадр. Всі його знімали. Потрібен був позитив. І цей маленький позитив почав позитивити всіх, особливо дітей».

Та насправді Патрон — собака не військовий і не штатний. Михайло із дружиною подарували його своєму синові:

«Син дуже хотів собаку, ми подарували йому Патрончика маленького. Ім’я придумав також син», — розповів Михайло.

А з часом песик почав їздити разом із господарем на розмінування. Абсолютно випадково:

«Дружина на роботі, дитина в школі. І якщо його залишити самого у квартирі, можна прийти додому і бути дуже здивованим. Погризені капці, шпалери, кабелі — це буде катастрофа».

На роботі Патрон одразу почав показувати успіхи. Хоча Михайло не приховує — на кожному завданні дуже переживає за свого здібного домашнього улюбленця:

«Я переживаю і за Патрона, і за себе і за життя хлопців, які працюють поруч зі мною. Багато різних є випадків. Робота складна. Нам багато залишили сюрпризів. Звичайно, на розтяжках він не працює, адже це велика загроза для особового складу. Людині професіоналу важко її знайти. Для собаки — я вже мовчу».

Патрон не просто допомагає з розмінуванням, але й заробляє гроші. Звісно, на потреби ЗСУ:

«У Патрона є офіційний мерч, ми укладаємо договори. Він заробляє, щоб допомогти ДСНС і саперам. Були випадки, коли колеги загинули та постраждали. Останній випадок був у нашій Чернігівській області, коли вінницькі сапери працювали, та заступник начальника групи наступив на вибуховий предмет і мав травмування ноги. Після чого Патрон допоміг йому в сумі 100 тисяч гривень на лікування».

Поза роботою Патрон — звичайний пес, який любить повалятися на травичці та погратися із м’ячем.

«Коли ми приходимо додому, він вже розуміє, що на сьогодні ми відпрацювали, йому можна розслабитися. Позайматися своїми іграшками, яких у нас дуже багато. Понаводити порядок. За 5-10 хвилин він наводить такий порядок, що нам потрібно пів години, щоб потім зібрати. Але йому потрібно відірватися, перемкнутися на інший режим».

Подивитися повне інтервʼю з Патроном можна на YouTube-каналі ЖВЛ.


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку