Людмила Барбір випробувала нову систему шкільного харчування та приготувала рибні котлети

Людмила Барбір випробувала нову систему шкільного харчування та приготувала рибні котлети - 1 - изображение

За рекордні 8 хвилин телеведуча приготувала 150 порцій шкільного обіду.

Під час всеукраїнського форуму Україна 30, що днями завершився у Києві, телезірка каналу 1+1 Людмила Барбір стала ведучою презентації сучасної шкільної кухні та нового меню, а також модератором дискусії за участю міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, міністра освіти Сергія Шкарлета, посла Швейцарії в Україні та Молдові Клода Вільде, шеф-кухаря Євгена Клопотенка, експертів UNICEF щодо механізмів впровадження шкільного харчування за новими нормами. Відкрила обговорення перша леді Олена Зеленська.

Учасникам форуму з усіх куточків країни продемонстрували як працює сучасне обладнання – пристрої для варіння та запікання, подрібнювачі. У режимі реального часу – за 45 хвилин –  приготували 150 порцій страв з нового шкільного меню: два салати, суп, котлети та кус-кус, плов. До них додали вже готові компот та штрудель. Приготувати 150 рибних котлет власноруч запропонували Людмилі Барбір. За новою технологією ведучій потрібно було покласти їх у спеціальний автомат та виставити правильний температурний режим. Барбір впоралася з завданням і за 8 хвилин страва за всіма вимогами міжнародної системи безпеки харчових продуктів була готова. Дегустували всі охочі.

“Мене як маму хвилює, яким буде харчування моєї дитини. Та я і сама була ученицею, тому знаю якими можуть бути шкільні обіди. Хочеться вірити, що скоро у всіх школах України – а їх понад 15 тисяч – оновлять меню, технології та обладнання їдалень. Адже сама пересвідчилась – готувати корисні страви легко”, – поділилася враженнями ведуча Сніданку з 1+1 Людмила Барбір.

Людмила Барбір випробувала нову систему шкільного харчування та приготувала рибні котлети - 2 - изображение

Лише 7% українських школярів наразі задоволені харчуванням у школі. У багатьох їдальнях їжу для школярів готують зранку та впродовж дня, нова технологія передбачає можливість готувати страви безпосередньо перед прийомом їжі. Нове меню – складається з 160 страв та не є обов’язковим. У кожній школі можуть запропонувати свій перелік страв, які має затвердити регіональна Держпродспоживслужба.

Нові норми харчування запровадять вже з 1 вересня. Та якщо школи не встигнуть – їм дадуть відтермінування до 1 січня. До 2022 року оновлене шкільне меню має бути впроваджено усюди. Подати запит на облаштування сучасних технологічних їдалень може кожна школа. Детальну інформацію для освітян, учнів, батьків на початку 2021/2022 навчального року опублікують на відповідному порталі.


Фото: прес-служба 1+1


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку