Яна Рогожа: «Я сама не розумію, як мені все вдається!»

Яна Рогожа: «Я сама не розумію, як мені все вдається!» - 1 - изображение

«Від мами в декреті до власниці двох бізнес проектів» – саме такий шлях пройшла бізнес-леді та популярна Інстаграм-блогерка Яна Рогожа. В ексклюзивному інтерв’ю Яна розповіла про те, як відкрила свій перший бізнес, розвиток її блогу, а також поділилися своїм баченням жінки в сучасному світі, мріями та планами на майбутнє.

Яно, розкажіть, як і коли прийшла ідея створити блог в Інстаграм, і яке його головне посилання?

В Інстаграм я зареєструвалась у далекому 2013 році, коли було прийнято закидувати свої фото, підписуючи просто смайликом або одним словом. Протягом наступних трьох років я спостерігала за тим, як дана соцмережа активно розвивається і змінюється: підписи під фото ставали все довшими, ми почали слідкувати за новими для нас людьми, на мене також підписувались незнайомці.

У 2016 році в мене було вже 8 тисяч фоловерів: частина з них перейшли з ВК, частина вже знайшли мене в Інсті. В той час одна з моїх підписниць просила мене активніше вести сторінку, як тоді це вже робили Саша Бо, Таня Пренткович.

Я довгий час вагалась, потім зробила пост з опитування, чи було б цікаво моїм підписникам, якщо б я активніше вела сторінку і більше розповідала про своє життя. Отримавши позитивний фідбек, я вирішила спробувати. Тому, офіційно мій блог взяв свій старт у жовтні 2016 року. Хоча відверто, «блог» сказано гучно. Це був більше, як щоденник, адже в силу того, що в той час я була вагітною вже вдруге, а першій дитині був лише рочок, плюс я ще працювала в декреті, в мене просто не було ресурсу і часу, щоб вести сторінку регулярно і професійно.

Я вирішила, що буду ділитись своїм досвідом, порадами і обов’язково використовувати вже свою певну публічність з користю. Як саме? Скільки себе пам’ятаю, завжди старалась якось допомагати людям. І коли я почала активніше вести Інстаграм, почали і надходити рекламні пропозиції. Спочатку це був просто бартер, а потім вже по прайсу.

Але я не брала кошти собі, а скидувала рекламодавцям реквізити когось з хворих дітей, яким проводили збір коштів на лікування. Таким чином, я робила подвійну користь і магазину допомагала в розвитку і діткам робила невеличкий вклад. І ось ця соціальна сюжетна лінія є, певно, головною в моєму блозі протягом всіх цих років.

Адже в мене немає тем табу: я говорю про оточуючу реальність, політику та релігію через призму власного досвіду і бачення, про домашнє насилля (навіть соціальний проєкт зняла на цю тему), благодійність, війну, підтримую українського виробника і популяризую патріотизм серед своєї аудиторії. І, напевно, мене за це і цінують – за справжність.

Яна Рогожа: «Я сама не розумію, як мені все вдається!» - 2 - изображение

Чи думали, що ваш блог стане таким популярним?

Чесно, ні. Тому що в той час, ні я, ні інші блогери і уявити не могли, який прогрес відбудеться на Інста-ринку і які можливості відкриються перед нами. Ми просто жили своїм життям, ділились ним на сторінці і отримували фідбек. З часом це хобі переросло в справжню роботу. В мене з’явився менеджер для роботи з рекламодавцями, з’явились співпраці з відомими брендами.

Вимоги до контенту і подачі реклами збільшились. Просто транслювати своє життя вже стало мало. Зараз я вже по-справжньому працюю на свій Інстаграм, щоб видати якісний матеріал. Це складніше, ніж вигладяє зі сторони. Часто втомлює не так фізично, як емоційно. Але в цілому, я дуже вдячна Інстаграму, бо він змінив моє життя, дав багато знайомств, яскравих вражень, досвіду і великі можливості. А ще Інстаграм це велике натхнення. Коли я бачу, як інші блогери розвиваються, мене це мотивує дотягуватись до їх рівня і ставати кращою версією себе.

У вас є кілька бізнесів. Як прийшла ідея розпочати їх? Хто підтримав?

Взагалі, за освітою я лікар-стоматолог і після декрету планувала повернутись до стоматологічної діяльності. При цьому я розуміла, що у декреті я не зможу спокійно сидіти вдома і чекати щомісяця на дитячі виплати по 860 гривень. Це не про мій темперамент і не про мої цінності. Тому шукала хобі, яке буде розфарбувати мої декретні будні і приносити хоча б якийсь додатковий дохід.

Всесвіт напевно почув мій запит і зовсім скоро я познайомилась з українським брендом натуральної косметики white mandarin. Спочатку стала їх клієнтом, а, закохавшись у продукт, вже стала партнером. Чоловік скептично віднісся до цієї ідеї і, напевно, не вірив в успіх цієї справи. Та вже через місяць я заробила свої перші 2 тисячі гривень, в наступному місяці – 8, потім 15, і стало зрозуміло, що це все серйозно. Я горіла цієї справою, вкладала всю душу і чоловік вже допомагав мені максимально.

Я стала одним з найуспішніших менеджерів у компанії, відкрила свій офіс у Чернівцях, придбала власне авто, і це все з двома маленькими дітьми на руках. Це був потужний старт кардинальних змін у моєму житті. Велику роль тут також відіграв Інстаграм, адже через нього приходили до мене і партнери і клієнти.

Яна Рогожа: «Я сама не розумію, як мені все вдається!» - 3 - изображение

Розкажіть докладніше про кожен із ваших проектів. Як вони виникли, керування яким дається складніше, і чому?

Перший бізнес-проект це CHOICE. Як я зазначила, все розпочиналось, як хобі в декреті, а стало основною справою в житті. В нас компанія, яка працює по типу мережевого маркетингу. Ми виробляємо таку продукцію, як натуральна косметика, біодобавки, засоби для дому, зубні пасти тощо.

Головна наша цінність це натуральність і безпечність. А для мене ще й вирішальним фактором є те, що це українська компанія. І вже 17 років на ринку України ми переконливо доводимо, що український продукт може бути якісним. На разі в мене велика команда по всій Україні, а я продовжую бути одним з найуспішніших менеджерів в компанії.

Через 4 роки роботи в CHOICE вдалось накопити непогані заощадження і ми з чоловіком почали думати, куди б їх вкласти. І тут знову Всесвіт почув мій запит і відправив знак долі у вигляді моєї підписниці з Харкова. (Так вже в мене склалось, що найбільш доленосні рішення в житті я приймала з допомогою зовсім не знайомих мені людей.) Підписниця скинула пост Лєри Бородіної, в якому був перелік міст, які ще відкриті для продажу франшизи G.Bar.

Я абсолютно не сприйняла всерйоз цю інформацію, бо ніколи навіть не уявляла себе в сфері б‘юті-бізнесу. Але підписниця таки переконала написати їм листа. І як результат, рівно через рік G.Bar Chernivtsi відчинив свої двері для клієнтів. Зараз наш G. в трійці лідерів по всій Україні, чим я дуже сильно пишаюсь. Це великі старання всієї нашої команди і дуже особлива історія в нашому житті.

CHOICE – це переважно онлайн-бізнес, а G.Bar офлайн. І офлайн завжди складніше, тому що це пряма комунікація і взаємодія з клієнтом, де завжди може зіграти людський фактор і реагувати потрібно негайно. Тут обов’язково має бути злагоджена робота адміністратора, майстра і навіть господині залу. Бо, якщо клієнт зайде в приміщення, де брудна підлога, перше враження вже зіпсоване. А коли клієнтів в день 40-50, це ще більша відповідальність.

Чи плануєте відкрити ще якийсь бізнес?

Нещодавно, я спонтанно вирішила протестувати для себе нову нішу і відкрила Інста-магазин з піжамами. Поки я не зрозуміла, чи ця справа мені до душі і наскільки це вигідно. Але є шанс, що в мене зародиться ще один бізнес-проект. Час покаже. Все ж, більше уваги я зараз хотіла б приділити саме Інстаграму. Тут я бачу перспективу.

Яна Рогожа: «Я сама не розумію, як мені все вдається!» - 4 - изображение

Чи складніше жінці у бізнесі? У чому переваги та мінуси перед чоловіками, на вашу думку? І чи складно поєднувати материнство та бізнес?

Це, напевно, вже індивідуальна історія кожного. Але, в цілому, думаю, таки складніше. Адже жінка, окрім керуванням бізнесу, має бути ще дружиною, мамою, організовувати затишок вдома, готувати їсти, при цьому ще бажано не забувати про себе, про догляд, сон, здоров’я, спілкування з подругами і тому подібне.

Знову ж таки, в цілому, так склалось, що чоловіки мають право більше зосереджуватись на одному процесі, в той час, як жінка має бути мультизадачною завжди. Мій ритм життя, без перебільшення, шалений. У мене три основні роботи: CHOICE, G.Bar Chernivtsi і блог в Інсті. Я мама двох дітей. Займаюсь волонтерською діяльністю. Останній рік ще й долучилась до активного громадського життя міста і стала депутаткою місцевої ради. Є членом жіночого бізнес клубу LBC.

Мені безумовно складно, і часто я сама не розумію, як мені вдається це все. Але я інакше не можу і не вмію. Поки відчуваю внутрішній ресурс, беру від життя максимум. Звісно, я вчусь дещо делегувати, виділяти пріорітети і якось шукати баланс в цьому ритмі. Мені дуже знайомо, що таке емоційне вигорання і я хочу позбутись цього стану, а це теж робота.

Яно, наскільки для вас важлива жіноча самореалізація? І як ви ставитеся до непрацюючих жінок?

Жіноча самореалізація для мене у великому пріоритеті. Власне через це і живу в такому ритмі. Мені завжди хочеться нових вражень, змін локацій, відкриття нових горизонтів і покращення якості свого життя.

Я не уявляю, як жінки можуть знаходитись вдома щодня і займатись лише побутом. Звісно, я ні в якому разі їх не засуджую. Адже це вибір кожного і ми не можемо бути всі однаковими. Якщо для них так комфортно, я тільки рада. Але, на жаль, часто буває так, що сидіти вдома не вибір жінки. Це може бути вибір її чоловіка або якісь обмежуючі переконання суспільства – тоді це сумно. Бо в таких випадках жінка втрачає себе, як особистість. І спостерігаючи за вільним життям інших і їх розвитком, просто впадає в депресію.

До речі, в Інстаграм найбільшими хейтерами є саме ті жінки, в яких в шапці профілю написано «щаслива мама і дружина». Але якщо почитати їх коментарі, єдине, що відчуваєш, це співчуття. Тому я за те, щоб кожна жінка була автором свого життя і була по-справжньому щасливою, чи то будучи домогосподаркою чи бізнес-леді.

Що у вашому розумінні успіх, і чи вважаєте себе успішною жінкою?

Успіх для мене – відносне поняття. Комусь для цього потрібні мільйони, а комусь достатньо затишку в домі. Тому успішна жінка – це щаслива жінка. Через призму власного досвіду і пройденого шляху у своєму віці, я теж можу себе такою назвати. Мій успіх це те, якою я стала, це ті люди, які мене оточують, мої команди і, звісно, моя сім‘я.

Яна Рогожа: «Я сама не розумію, як мені все вдається!» - 5 - изображение

У чому ще хотілося б проявити себе, що вам цікаво?

Я багато років мрію про танці. Глобальна ціль – це взяти участь в проекті «Танці з зірками» Але для початку було б непогано просто розпочати заняття з тренером. Це та справа для душі, яка мені дуже потрібна, і розумію, що більше вже відтягувати не варто. Мрії мають здійснюватись!

Як ставитесь до Тік-Току? Є сторінка чи плануєте зареєструватись на цьому майданчику?

Я зареєструвалась у Тік-Ток десь 2 роки тому. Для мене це як джерело ідей для відео-контенту. Але свою сторінку я там не розвиваю. В мене просто немає на це часу. При цьому я захоплююсь, коли бачу, наскільки люди бувають талановиті і креативні.

Взагалі, які ваші улюблені соціальні мережі, а в яких не хочете реєструватися, або «сидите» тому що потрібно?

Улюблена, звісно, це Інстаграм. Це вже частина мого життя, а не просто соцмережа. А в силу того, що я вже рік, як депутатка місцевої ради, то «сидіти» доводиться у Фейсбук. Тепер треба розділяти контент, який можна запостити в Інсту, а який туди.

Ваші улюблені бьюті-процедури?

Вважаю, що найбільше краса наше здоров’я. А це всі наші доглядові процедури для тіла, обличчя і волосся, наше харчування, сон, спорт, кількість випитої води вдень. Коли до цього, як бонус, додаємо легкий мейк, укладку, охайний манікюр, це мій ідеальний образ жінки.

Як ставитеся до пластичної хірургії?

До пластичної хірургії відношусь позитивно, коли все в міру і на користь. До прикладу, я мрію про пластичну операцію грудей – після грудного вигодування це мій комплекс. І думаю, що я таки наважусь. Якщо пластичні операції роблять жінку впевненішою в собі і щасливішою, то чому б ні?

Яна Рогожа: «Я сама не розумію, як мені все вдається!» - 6 - изображение

Чи є ідеали краси серед відомих жінок?

Мій ідеал – це Маша Єфросиніна. Я захоплююсь цієї жінкою як візуально, так і внутрішньо. Це той випадок, коли дійсно хочеться брати приклад.

Яким хотіли б бачити своє життя через 5 років?

5 років тому я навіть і приблизно не могла уявити, що зараз в мене все буде ось так. Тому, чесно кажучи, я не можу і зараз уявити, що буде через 5 років, бо життя наповнене такими несподіванками, яких навіть і не очікуєш.

Але точно знаю, що хочу красивий будинок. Сподіваюсь, що до того часу вже відвідаю США – це моя мрія останніх 15 років. А найбільше хочу гармонії і балансу в житті. Щоб я встигала насолоджуватись своєю сім’єю і при цьому успішно керувати своїми проектами.


Текст: Тетяна Зайцева

Фото: особистий архів Яни Рогожи


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку