Поради від Олени Зеленської: як стабілізувати свій психологічний стан

Поради від Олени Зеленської: як стабілізувати свій психологічний стан - 1 - изображение

Олена Зеленська опублікувала в особистому телеграм-каналі декілька порад від UNICEF

Відстежуйте негативні думки та виділіть собі час на них, перемикайте себе на позитивні думки чи спогади. Фокусуйтесь на позитивних спогадах, які є для вас підтримкою.

Якщо відстежуєте, що ви застрягли на якійсь думці, перемикніть себе на просту дію, наприклад, помийте посуд.

За можливості, підтримуйте спілкування з іншими людьми. Важливі не лише текстові повідомлення, а й розмови по відеозв’язку.

Відстежуйте власне дихання: там де ви завмираєте – якщо ви затамували дихання або воно поверхневе – покладіть одну руку на живіт, іншу на плече та почніть дихати животом.

Дайте собі можливість прожити емоції – спогади про дім, роботу, близьких, які залишись, можуть викликати сум, тривогу, страх – дозволяйте собі ці почуття, сльози.

Реагуйте на свої потреби та намагайтеся їх задовольняти.

Спогади про дім та бажання повернутись, побачити близьких людей, можуть викликати такі тілесні реакції: тремор, труднощі із засинанням, прискорене серцебиття, спазми тощо. При цьому можна, якщо тремор – підсилити тремтіння (пострибати, потрусити руками тощо), якщо морозить – накритися ковдрою, якщо труднощі із засинанням – за дві години вимкнути перегляд новин, від стежуйте дихання, обійняти близьких, які поруч, зробити очима 8-ку тощо.

Відстежуйте негативні поведінкові реакції, наприклад, бажання дистанціюватися від усіх та ізолюватися, напади агресії, що спрямована на себе, вживання алкоголю тощо. Якщо вони є – формуйте нові ритуали та нові сенси. Долучайтеся до волонтерства, якщо немає змоги працювати, гуртуйтеся з однодумцями тощо.

Обмежте перегляд новин, безперервне читання соціальних мереж. Виділіть певну кількість часу для новин та споживайте інформацію тільки з перевірених джерел.

Виконуйте фізичні вправи, які допоможуть впоратися з напруженням та стресом.

Якщо ви відчуваєте, що ваш стан не змінюється і вам важко з ним впоратись самостійно, вкрай важливо звернутись за професійною психологічною допомогою.


Фото: Pexel

 

Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку