Дитина малює війну: допомога психолога

Дитина допомога психолога

Психологиня Світлана Арефнія розповіла, що робити, якщо дитина малює війну.

Війна — це стрес і для дорослих, і для дітей. Марія з Києва звернулася за допомогою психолога, оскільки її дитина постійно малює війну. Першокласник Мілан зображує танки, бомбардування, ракети та бойові дії.

 Світлана Арефнія запевняє, що в реаліях сьогодення зображення війни дитиною є її природною реакцією на стрес. Іноді малюки не можуть пояснити словами, що відчувають, і роблять це саме через малюнки.

 Якщо ваша дитина зображає війну, психологиня радить:

  1. Не просіть дитину малювати лише позитивні картинки. Підтримуйте її в тому, що вона робить.
  2. Просіть дитину розказувати про її малюнки. Це допоможе їй виговоритися.
  3. Підтримуйте всі емоції дитини: від замкнутості до гніву. Говоріть, що ви приймаєте її такою, як є, розумієте її емоції і ви поруч.
  4. Малюйте вдвох і поступово додавайте позитивні елементи. Питайте про те, хто кого захищає, що буде далі тощо. Ви можете сідати поруч і малювати щось інше та обмінюватися з дитиною цими малюнками. Таким чином поступово закладатимете в ній модель і перспективу мирної картинки.
  5. Знищіть малюнок війни разом із дитиною, щоб позбутися страхів. Ви можете запропонувати їй зробити ритуал — порвати малюнок і кинути його у смітник або спалити. Проте якщо дитина хоче повісити зображення на стіну, підтримайте її бажання.
  6. Стежте, чи з’являються позитивні зміни в малюнках. Кожна дитина проживає стрес у своєму темпі й насиченості. Зазвичай це триває не дуже довго. Ви повинні стежити за динамікою змін у цих малюнках.
  7. Зверніться за допомогою психолога, якщо малюнки не змінюються протягом кількох тижнів, або якщо дитина використовує лише червоний та чорний кольори. Чи натискання таке сильне, що рветься папір.
  8. Підтримуйте свою дитину і допомагайте їй упоратися зі стресом.

Фото: прес-служба СТБ


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку