Про що важливо пам’ятати: факти про День перемоги над нацизмом

Про що важливо пам’ятати: факти про День перемоги над нацизмом - 1 - изображение

Багато років незалежна Україна святкувала День перемоги 9 травня – так, як це було заведено ще за часів СРСР. Водночас у багатьох західних країнах День перемоги над нацизмом відзначався 8 травня. Пов’язано це з тим історичним фактом, що Акт про капітуляцію нацистської Німеччини підписувався двічі.

Важлива дата

Офіційно мирний договір між Німеччиною і СРСР підписали у 1955 році.

Європа

У Європі День перемоги відзначають здебільшого 8 травня у зв’язку із точною датою підписання Акту капітуляції. Хоча у Великобританії певні заходи можуть проходити 9 травня. Наступного дня, 9 травня європейці святкують День Європи, що веде свій початок від проголошення декларації Шумана, яка була оприлюднена 9 травня 1950 року і вважається початком єдиної Європи. 

Німеччина

Перший президент ФРН Теодор Хойс назвав 8 травня трагічним і проблематичним парадоксом, адже в цей день Німеччина була одночасно знищена і врятована.

Георгіївська стрічка

Під час вшанування жертв Другої світової війни заборонено використовувати тоталітарну символіку (свастику, комуністичні символи, георгіївську стрічку). 

Червоний мак

Квітка маку стала символом Дня пам’яті та примирення у 2014 році. ЇЇ графічне зображення має подвійний натяк: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого — кривавий слід від кулі.


Фото: Pexel


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку