Зарин, аміак, фосфор та хлор: Як вберегтися від хімічної зброї?

Зарин, аміак, фосфор та хлор: Як вберегтися від хімічної зброї? - 1 - изображение

Надія Матвєєва продовжує ділитися цінними порадами, які допоможуть убезпечити життя у воєнний час, у рубриці «Надійні поради» на СТБ. Так, телеведуча розповіла, якими мають бути перші дії під час хімічної атаки.

Сирена при хімічній загрозі така сама, як і сирена повітряної тривоги, тільки в неї один гудок короткий, другий ― довгий. Якщо ви її чуєте, то ось що маєте одразу ж зробити:

Щільно зачиніть вікна та двері, заклейте вентиляційні отвори, щілини, якщо ви вдома.

Якщо ви на вулиці ― поверніться додому. Якщо у машині ― зачиніть вікна та їдьте подалі від місця ураження. Систему вентиляції та кондиціонери, як і вдома, слід вимкнути.

Не пийте і не їжте нічого, що знаходилося в зоні хімічної атаки.

Якщо ви не встигли сховатися і на вас потрапили хімічні речовини:

Зніміть або розріжте одяг, тільки не скидайте через голову, аби реагенти випадково не потрапили на обличчя. Позбавляйтесь одягу до того, як зайдете до квартири.

Ретельно повністю помийтесь з милом (не менше 10 хвилин), промийте очі та ніс.

Не робіть постраждалим штучне дихання «рот у рот», адже якщо людина вже надихалася газом, він потрапить до вашого організму.

Увімкніть радіоприймач чи телевізор для подальших вказівок від ДСНС.

Маски та респіратори повністю не допоможуть, на жаль. Бо хімічна отрута ― це газ.

Основні види хімічної зброї і способи від неї вберегтися:

Зарин

Ви не відчуєте його запах і не побачите. Якщо почули по радіо чи телебаченню, що це зарин, спробуйте піднятися на верхні поверхи чи дах будівлі, тобто якомога вище. Викличте швидку, якщо стало зле, ― вам дадуть антидот.

Хлор

Пахне відбілювачем, має жовто-зелений колір. Він стелиться по землі, тому треба також піднятися на високу точку. Якщо відчули себе погано, подихайте парами води. Шкіру, рот і ніс промийте розчином питної соди (на 0,5 літра води візьміть 1 ст. л. соди) або водою з милом. Пийте воду і молоко з содою.

Аміак

При викиді може диміти, має запах нашатирю. Якщо знаєте, що у повітрі саме він, спускайтеся до підвалу, бо аміак дуже легкий. Якщо надихалися ним, промийте шкіру, рот, ніс водою, закапайте в ніс олію. Змочіть тканину розчином кислоти (на 0,5 літрів води 1 ст. л. лимонної чи оцтової кислоти), прикладіть до обличчя.

Фосфор

Якщо відбувся вибух фосфорної бомби, ви відчуєте запах часнику і побачите у небі купу білих часток. Вони прилипають і викликають дуже серйозні опіки. Загасіть отруту, довго поливаючи водою чи засипаючи мокрим піском або ґрунтом, щоб не надходив кисень. Зніміть або зріжте одяг, де він прилип, не чіпайте руками, тільки пінцетом (температура фосфору ― 800 градусів). Опіки промийте розчином соди чи холодною водою, перекисом ― не можна, оскільки виділяється кисень, при якому горить фосфор. Накладіть вологу пов’язку (не ватну) чи тримайте частину тіла у воді. Прийміть сорбент, знеболююче, випийте воду без газу чи молоко.


Фото: Pixabay


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку