Сила краси: як доглядали за собою жінки під час Другої світової війни

Сила краси: як доглядали за собою жінки під час Другої світової війни - 1 - изображение

Чи доречно фарбувати губи, робити епіляцію, або ж купувати нові парфуми, коли в твоїй країні йде війна? Впевнена, таке питання задавала собі кожна українка. Аби розвіяти ваші сумніви, давайте згадаємо жінок Другої світової війни. Вони не лише героїчно захищали свої країни, працювали в тилу, а й натхненно дбали про себе. Про хитрощі макіяжу та улюблені засоби тогочасних красунь читайте у нашому матеріалі.

Воєнна beautyрутина жінок в Європі 

В Європі у воєнні роки косметика була справжньою розкішшю, втім як мило і шампуні. Все тому, що її складові, такі як спирт та вазелін були дефіцитними і спрямовувалися на військові потреби. Те, що залишалося для громадянського життя, було нормоване. Але навіть попри це жінки намагалися слідкувати за своєю зовнішністю. Наприклад, у Великій Британії палким прихильником макіяжу був прем’єр-міністр Вінстон Черчилль. Він вважав, що жінки з нафарбованими губами та очима надихають чоловіків на фронті та наближають перемогу. Тому його уряд всіляко спонукав виробників видавати жінкам помади за потребою, а не по талонам. За словами істориків, саме Черчилль розгорнув кампанію «Краса — твій обовʼязок». Вона супроводжувалась гаслами на кшталт «Губна помада — ваша зброя, а ви — солдати тилу».

Сила краси: як доглядали за собою жінки під час Другої світової війни - 2 - изображение

Рекламний постер часів Другої світової війни

Водночас ті, хто не мали змоги придбати косметику, виготовляли її самостійно в домашніх умовах. План догляду за собою кмітливих британок виглядав так: губи та вилиці фарбували буряковим соком, волосся – рослинними барвниками, наприклад, ромашкою чи хною. Тушшю слугував крем для взуття, а якщо потрібна була бритва, заточували пемзу для ніг.

Інша ситуація була в Німеччині. З приходом до влади Адольфа Гітлера в країні заборонили косметику зовсім. Також німкеням не рекомендували носити прикраси і хутро, користуватися парфумами. Фюрер вважав, що макіяж неприпустимий і спаплюжує їхню природню вроду. Особливо Гітлер ненавидів червону помаду. Він був вегетаріанцем, а помади в ті часи робили з тваринних жирів. Пізніше саме ця нелюбов спонукала жінок з країн-союзниць фарбувати губи червоною помадою в знак протесту проти фашистсткої окупації.

Косметика, як патріотичний обов`язок в США

В США з початком війни виробництво косметики вирішили зупинити, через брак сировини. Але за кілька місяців знову дозволили. Ба більше визнали, що косметика  не просто потрібна жінкам, а життєво необхідна. Адже допомагає їм залишатися жіночними навіть в суворих реаліях війни. Ідею швидко підхопили косметичні бренди. Зокрема, Max Factor, Maybelline, Elizabeth Arden та Helena Rubinstein. В своїх рекламних проспектах вони наголошували, що зовнішня краса має бути в пріоритеті. А підведені очі та нафарбовані губи пропагувались як патріотичний обов’язок кожної жінки.

Сила краси: як доглядали за собою жінки під час Другої світової війни - 3 - изображение

Реклама бренду Max Factor часів Другої світової війни. Фото: Photoplay

В 1941 році американський уряд доручає Елізабет Арден створити спеціальну лінійку косметики для жінок-військовиць. До неї увійшли лак для нігтів, румяна і легендарна помада під назвою Montezuma Red («Червоний Монтесуми»). Запуск був настільки успішним, що згодом Арден створила схожу помаду для цивільних жінок, назвавши її Victory Red («Переможний червоний»).

Сила краси: як доглядали за собою жінки під час Другої світової війни - 4 - изображение

Рекламний постер косметики Elizabeth Arden. Фото: Філліп Халсман, 1941 рік

Не пасла задніх і затята конкурентка Арден Гелена Рубінштейн. Вона теж презентувала власний відтінок червоного під назвою Regimental Red («Полковий червоний»). А Макс Фактор створив червоні відтінки помад для жінок з різними відтінками волосся – блондинок, брюнеток, шатенок та рудих.

Яким був макіяж воєнних років

Тон обличчя

У макіяжі того часу поєднувалися чарівність та природність. Популярними були тонувальні основи кольору слонової кістки, які надавали обличчю свіжий та здоровий вигляд. Засоби здебільшого мали матовий фініш, більш дорожчі варіанти – легкий блиск. На початку 1940-х широкої популярності набула компактна крем-пудра Pan-Cake від Max Factor, яка стала прототипом сучасного тонального крему. Її наносили на обличчя вологою губкою.

Сила краси: як доглядали за собою жінки під час Другої світової війни - 5 - изображение

Рекламний постер крем-пудри Pan-Cake від Max Factor часів Другої світової війни

Пудра

Для закріплення основи та усунення небажаного блиску жінки використовували розсипчасті пудри. Але через брак пакувальних матеріалів, зокрема металу, брендам довелося змінити упаковку на більш просту – картон або пластик,  відмовитися від пушків. Так популярності почала набирати пресована компактна пудра. Вона була зручнішою у використанні, адже дозволяла поправити макіяж навіть на ходу.

Тіні для повік

Під час війни тіні було важко придбати, тож здебільшого жінки створювали їх власноруч. Наприклад, підпалювали свічку над блюдцем і тримали до утворення кіптяви. Отриману сажу змішували з вазеліном і наносили на повіки. Ті, кому пощастило купити тіні, задовольнялись лише сірими та коричневими відтінками. Рідко можна було знайти зелені, фіолетові, або ж золоті палетки.

Туш

У воєнні роки неймовірною популярністю користувалась тверда туш. Її  випускали у чорних, коричневих і синіх кольорах. Згодом з`явилася кремова туш в тюбику, яку наносили за допомогою пензлика лише на верхні вії.

Сила краси: як доглядали за собою жінки під час Другої світової війни - 6 - изображение

Реклама Maybelline часів Другої світової війни. Фото: Hayleycamille.com

Рум’яна

Рум’яна випускалися в кремовій та сухій формах. Колірна гама обмежувалсь персиковим, кораловим і рожевим. Рум’яна наносили на яблука щік, а також на обличчя, щоб щоб створити м’який контур.

Брови

Брови були доглянуті, сформовані та окреслені чорним або коричневим олівцем. Їх залишали густими, але, вищипуючи, надавали чіткої дугоподібної форми. Популярністю також користувалися помади для брів. З їхньою допомогою вкладали непокірні брови, дехто просто використовував вазелін.

Сила краси: як доглядали за собою жінки під час Другої світової війни - 7 - изображение

Рекламний постер часів Другої світової війни

Помада

Червоний, червоний, і ще раз червоний! Це був колір 1940-х років. Помади в ті часи були матовими, а щоб додати блиску жінки наносили зверху трохи вазеліну. Еталоном краси вважались соковиті, округлі вуста з яскраво вираженим вигином на верхній губі, так званим «Луком Купідона».

Сила краси: як доглядали за собою жінки під час Другої світової війни - 8 - изображение

Акторка Мері Астор з виразним макіяжем та червоною помадою

Нігті

Тогочасні жінки ретельно доглядали за нігтями. Вони були акуратно підстрижені, підпиляні та мали овальну форму. Кутикула теж була бездоганною –  обрізаною та зволоженою. Майже завжди нігті фарбували у відтінки червоного, проте не менш затребуваними були рожевий, ліловий, кораловий та бордовий. 

Сила краси: як доглядали за собою жінки під час Другої світової війни - 9 - изображение

Рекламний постер лаку для нігтів Cutex часів Другої світової війни

Чи доглядали за собою жінки під час Другої світової війни в Україні

Територія сучасної України – місце, де відбулися ключові битви за визволення Європи. Тож можливостей доглядати за собою, і ба більше купувати косметику в українок практично не було. За історичними даними, на фронті перебували близько мільйона радянських жінок, які не мали навіть елементарних умов для гігієни. Влітку їм доводилося мити тіло і волосся водою із калюж або водойм, взимку –  натиратися снігом. Доступ до елементарного чистого одягу та мінімальної косметики з`явився лише в 1944 році, коли почалось звільнення окупованих територій.

Водночас, жінки які жили в тилу намагалися не відставати від західної моди. Особливим предметом жіночих бажань була, звісно ж, помада. Проте дістати її могли лише обрані. Наприклад, дружини офіцерів або артистки військових ансамблів.

Сила краси: як доглядали за собою жінки під час Другої світової війни - 10 - изображение

Макіяж 40-х років на українській співачці та акторці Клавдіїї Шульженко

Тож, часто красуні робили косметику власноруч. Наприклад, як і британки за допомогою соку буряка тонували вилиці та губи. Туш отримували, змішуючи сажу та мило. А цукровим сиропом вкладали неслухняне волосся.

Текст: Євгенія Власенко

Фото:  Horst P Horst /CONDE NAST


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку