Як залишатися на зв’язку з рідними без мобільної мережі в умовах війни

Як залишатися на зв’язку з рідними без мобільної мережі в умовах війни - 1 - изображение

Надія Матвєєва продовжує ділитися цінними порадами, які допоможуть убезпечити життя у воєнний час, у рубриці «Надійні поради» на СТБ. Так, телеведуча розповіла, як залишатися на зв’язку з рідними без мобільної мережі в умовах війни.

  • Завчасно встановіть на телефон собі та близьким офлайн-месенджери. Наприклад, Bridgefy – це програма, яка може працювати без мобільного зв’язку та інтернету, тільки завдяки Bluetooth. Від вашого телефона повідомлення ланцюгом передається на інший поруч і так – до вашого адресата. Потрібно, щоб на відстані не більш ніж ста метрів була людина з тим самим додатком. Якщо ви самі в полі – це не спрацює. Інші подібні додатки – FireChat, Briar, Hike.
  • Є додатки, завдяки яким телефон працює як рація: однією кнопкою ви відправляєте голосове повідомлення людині чи цілій групі. Приміром, «Two Way: Walkie Talkie» дуже проста в використанні, без реєстрації та паролів. Обираєте канал для спілкування, відправляєте його номер людині – і ви на одній хвилі. Мінуси програми – вона не захищена від підслуховування і невелика відстань, на яку працює (приблизно 50 метрів). Плюс – можна спілкуватись під час евакуації, пересуваючись в колоні машин. Інші подібні програми: Intercom, Voxer, Modulo, Walkie-talkie.
  • Ви можете встановити на телефони всіх родичів телеграм-бот «Ну що, як ви?». Створюєте групу – і двічі на день кожен її учасник отримуватиме запитання: «Ви на зв’язку?». Щоб відповісти, достатньо натиснути одну кнопку. Так родина вчасно помітить, якщо хтось перестане виходити на зв’язок. Можна додати також відправлення геолокації, та не забувайте, що це має бути безпечно.
  • Не покладайтеся тільки на мобільний зв’язок. Дізнайтесь, де поруч є стаціонарні телефони – вони точно лишилися в держустановах. Домовтесь з кимось там про можливість залишати повідомлення та передайте цей номер рідним.
  • Обов’язково заздалегідь домовтеся з рідними про місце зустрічі на випадок втрати зв’язку. Проговоріть, скільки часу ви чекатимете. І куди рушите далі. Аби ви хоч приблизно знали, де шукати один одного.

Фото: Pixabay


Почніть вводити текст і натисніть Enter для пошуку